Platyrrahos Publishing Επικοινωνία contact

   Ράδιο Γέφυρα  | Ελληνικά Νέα | Κρητικά Νέα | Παροικιακοί Αντίλαλλοι | Όμιλος Κρητικής Παράδοσης | Σύνδεσμοι | Χορηγοί
Omilos Kritikis Paradosis
Radio Gefyra Live

Mιχάλης Πλατύρραχος 

Πρεσβευτής της Κρητικής Μουσικής στην Αυστραλία.

Γεννήθηκε στo Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Είναι γιος του Οδυσσέα και της Ελένης Πλατύρραχου και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με έντονες τις κρητικές συνήθειες αφού για χρόνια οι γονείς του συμμετείχαν στις δραστηριότητες της Κρητικής Αδελφότητας Σύδνεϋ.

Σε ηλικία 10 χρονών ζήτησε από τον πατέρα του μια κρητικιά λύρα και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την κατοπινή αλματώδη εξέλιξή του. Ευτύχησε να θαυμάσουν τα παιδικά μάτια του, ξακουστούς λυράρηδες, λαουτιέρηδες και τραγουδιστάδες που φιλοξενούνταν στο σπίτι του πατέρα του κατά τις περιοδείες τους στη Αυστραλία και να δεχτεί εξαίσια μουσικά ακούσματα που γρήγορα με καταπληκτική αφομοιωτική διάθεση τα έκανε κτήμα του.

Στην παιδική του μνήμη έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα οι συμβουλές ονομαστών δασκάλων και δεν αποκλείεται μια μέρα τούτος ο νεαρός και να ξεπεράσει ακόμη. Με ελάχιστα μαθήματα από τον αείμνηστο σήμερα συμπάροικο, Σοφοκλή Σφακιανάκη, πήρε τις πρώτες γνώσεις γύρω από την Κρητική λύρα που σήμερα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη ζωή του.
Με τη λύρα και το χορό μεγάλωνε ο Μιχάλης Πλατύρραχος και παράλληλα έσκυβε ευλαβικά με το σεβασμό που ταιριάζει πάνω στη λαογραφία του νησιού μας και τη δισκογραφία και αντλούσε θέματα και ιδέες για να πλουτίσει τις γνώσεις του και να γίνει ο ίδιος κομμάτι αναπόσπαστο του περήφανου λαού του νησιού μας.
Τα χιλιάδες μίλια απόσταση που μας χωρίζουν από την πατρογονική γη δεν στάθηκαν εμπόδιο για να ατονήσουν ούτε στιγμή οι δεσμοί που γαλούχησαν γενεές γενεών. Ζωντανό κύτταρο της ζωής των Ελλήνων της Αυστραλίας ο περήφανος νεαρός - έχει δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν και μάλιστα με ξεχωριστή επιτυχία και στο θεατρικό τομέα πέρα από τη λύρα που είναι η «πρώτη του αγάπη» - επιδίδεται με μεράκι και στην εκμάθηση του παραδοσιακού κρητικού χορού, όπως τον χόρευαν οι παππούδες μας στους χορούς και τα πανηγύρια, λεβέντικα και ανόθευτα, μέσω του Ομίλου Κρητικής Παράδοσης που ίδρυσε το 1998 και σήμερα είναι πρόεδρος. 
Σήμερα ο Μιχάλης Πλατύρραχος έχει πλέον σπάσει το φράγμα της Ελληνικής παροικίας. Πέραν από τις εκδηλώσεις που συμμετείχε παλαιότερα στα πλαίσια των Ελληνικών Φεστιβάλ της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας, αλλά και τις εκδηλώσεις παροικιακών φορέων όπως είναι η Κυπριακή Κοινότητα, ο Μιχάλης Πλατύρραχος έχει διευρύνει τους ορίζοντες του, επιχειρώντας να κάνει κοινωνούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, άτομα μη Ελληνικής καταγωγής.
Το τόλμημα αυτό, παρά το νεαρό της ηλικίας του, πιστοποιείται από τη δραστηριότητα που συμπεριλαμβάνει μουσικο-χορευτικές παραστάσεις στα διάφορα RSL Clubs της πολιτείας μας, στην Ελληνική Ημέρα που οργανώνουν διάφορες Δημαρχίες, σε τηλεοπτικές εκπομπές του GATV, SBS Radio, στο Αυστραλιανό Ναυτικό Μουσείο, στο Φεστιβάλ Χιλής με την παρουσία συγκροτημάτων από την Νότια Αμερική, στις εκδηλώσεις του Carnivale, στα Centenary Celebrations στο Centennial Park, σε πολυεθνικά φεστιβάλ που διεξήχθησαν στο Darling Harbour, σε Ορθόδοξα Φεστιβάλ, στην ημέρα Ελληνο-Σερβικής φιλίας, σε Ελληνο-Ασσυριακές βραδιές, σε διάφορες συναυλίες όπως αυτή του λαμπρού μας μουσικοσυνθέτη Θέμη Μέξη.
Έχει ταξιδέψει σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, σκορπώντας με τα συγκροτήματά του τον πολιτιστικό μας πλούτο, σε ξένους και Έλληνες. 
Το πιο συγκινητικό του ταξίδι ωστόσο, το πραγματοποίησε τον Αύγουστο του 2001, στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο χωριό του πατέρα του, στις Κουρούτες Αμαρίου, όπου εμφανίστηκε στο Πανηγύρι του Αγίου Τίτου, διασκεδάζοντας τους χωριανούς και λοιπούς συγγενείς, ανθρώπους που είχε αποχωριστεί ο πατέρας του πριν από 30 χρόνια.

Κάθε Δευτέρα βράδυ επιμελείται στο ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ την ραδιοφωνική εκπομπή «Όσια και Ιερά της Κρήτης». Σκύβει με σεβασμό στην παράδοση του νησιού μας και ανασύρει από τη λήθη τους πολιτιστικούς θησαυρούς του τόπου μας κάνοντάς τους κτήμα των πολυπληθών ακροατών του σταθμού με την γλαφυρότητα της αφήγησής του και κανείς δεν πιστεύει ότι τούτος ο αφηγητής έχει γεννηθεί και μεγαλώσει εκτός Ελλάδος και τα ελληνικά είναι η δεύτερή του γλώσσα.

O KosmosΣυνέντευξη του Μιχάλη Πλατύρραχου στο Ελληνοαυστραλιανό περιοδικό EPSILON