Platyrrahos Publishing Επικοινωνία contact

   Ράδιο Γέφυρα  | Ελληνικά Νέα | Κρητικά Νέα | Παροικιακοί Αντίλαλλοι | Όμιλος Κρητικής Παράδοσης | Σύνδεσμοι | Χορηγοί
Paroikiakoi Antilalloi
Radio Gefyra Live

Ο Σύλλογος Αθηναίων Σίδνεϊ έγινε Σύλλογος Αθηναίων Αυστραλίας

Eίναι ο μοναδικός παροικιακός σύλλογος των Αθηναίων σε όλη την αυστραλιανή επικράτεια


Το χάλκινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς στο Martin Place του Σίδνεϊ, δώρο του τέως δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου, προς το Δήμο Σίδνεϊ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2000 και σύμβολο του Συλλόγου Αθηναίων
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ

Ο Σύλλογος Αθηναίων Σίδνεϊ και Νέας Νότιας Ουαλίας είναι ένας από τους πιο παλαιότερους συλλόγους της ελληνικής παροικίας του Σίδνεϊ. Ιδρύθηκε το 1953 και ο λόγος που έσπρωξε τους Αθηναίους να ιδρύσουν τον Σύλλογο είναι η διατήρηση του πνεύματος της Αθηνάς, δηλαδή όλων εκείνων των ηθών και εθίμων που έχοντας τις ρίζες τους στα βάθη της μακραίωνης και ένδοξης ιστορίας της κινδύνευαν να χαθούν στους Αντίποδες. 

Ο Σύλλογος, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Γενικής Συνέλευσης, αλλάζει τον τίτλο του καθώς μετά από μακρά έρευνα διαπιστώθηκε ότι είναι ο μοναδικός παροικιακός σύλλογος των Αθηνών σε όλη την αυστραλιανή επικράτεια και, κατά συνέπεια, θεωρήθηκε ότι πρέπει να καλύπτει όλους τους Αθηναίους και φίλους της Αθήνας. Συνεπώς, εγγράφονται μέλη στο Σύλλογο Αθηναίων Αυστραλίας, πλέον, όλοι οι συμπάροικοι σε όποια πόλη της Αυστραλίας και αν ζούν και έχουν αθηναϊκή καταγωγή ή έζησαν στην Αθήνα ή απλώς αγαπούν την πόλη των Αθηνών.

Ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου ήταν ο κ. Μαρτίκας. Ακολούθησαν οι κ.κ. Αϊβατζίδης, Λαζαρίδης, Θεοδωρόπουλος, Ιωάννης Τζινιώλης, Νίκος Βερτζάγιας και Κώστας Καρποδίνης και, τέλος, η κ. Καίτη Βάλλη, η οποία είναι πρόεδρος τα δύο τελευταία χρόνια. 

Ο στόχος και ο σκοπός του Συλλόγου είναι πρωταρχικά πολιτιστικός, και εν συνεχεία ανθρωπιστικός και φιλανθρωπικός. Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων σημαντικό γεγονός είναι η διοργάνωση διάλεξης από την καθηγήτρια Νέων Ελληνικών Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, κ. Παναγιώτα Νάζου, στις 9 Οκτωβρίου 2016, στην αίθουσα της Κυπριακής Κοινότητας, 56-78 Stanmore Rd., Stanmore, η οποία θα παρουσιάσει τρείς εξαίρετες διεθνείς Ελληνίδες, τις Μελίνα Μερκούρη, Κατίνα Παξινού και Ειρήνη Παππά.

Ο Σύλλογος Αθηναίων δείχνει πάντα το φιλανθρωπικό του πρόσωπο σε διάφορους φορείς της παροικίας μας, ενώ επιβραβεύει και προωθεί επίσης; την ελληνική παιδεία και γλώσσα στην Αυστραλία, κάνοντας δωρεές σε Τμήματα Νεοελληνικών του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης. 

Ο Σύλλογος Αθηναίων, όντας από τους αρχαιότερους παροικιακούς συλλόγους, έχει να επιδείξει μεγάλη δραστηριότητα στους τομείς για τους οποίους συνεστήθη, ιδρύθηκε και υπάρχει.. Όλοι οι πρόεδροι του Συλλόγου, ήταν από εκείνα τα παιδιά της υπεραιωνίας πόλης της γλαυκόπαιδος θεάς, που έχαιρε που τα γέννησε, αν και στερήθηκε την παρουσία τους αργότερα. 

Στη μακραίωνη διάρκεια της ζωής του Συλλόγου, υπήρξαν και υπάρχουν διάφορα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την πορεία του και άφησαν τα σημάδια τους. Σημαντικό ήταν το δημοσίευμα παροικιακής εφημερίδας Οκτωβρίου 2007 με τίτλο «Αναγεννήθηκε ο Σύλλογος Αθηναίων» και, μάλιστα, με την εκλογή του τότε προέδρου του. Όλα τα μέλη του Συλλόγου Αθηναίων, παράλληλα είναι και εξέχοντα πρόσωπα της τοπικής παροικίας μας και εκπροσωπούν επάξια την ιστορική τους καταγωγή. 

Όπως είναι γνωστόν, άλλωστε, ο πρώτος Έλληνας στην Νότια Αυστραλία ήταν Αθηναίος, ο Νικόλαος Τραμουντάνας, αλλά και αυτό δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο γιατί γίνεται λόγος και για τον Δαμιανό Γκίκα τον Υδραίο ναυτικό, γεγονός είναι ότι πρώτοι Ελληνες ήρθαν μεταξύ 1803 και 1820 και φυσικά στο Σίδνεϊ.

Έμβλημα του συλλόγου Αθηναίων Αυστραλίας πλέον, θα είναι η θεά Αθηνά, πολιούχος της πόλεως των Αθηνών, όπως πάντα ήταν και θα παραμείνει. Εφόσον υπάρχουν συμπάροικοι Αθηναίοι στη Μελβούρνη, οι οποίοι θα θελήσουν να ενταχθούν στο σύλλογο ή να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του ή έχουν οποιαδήποτε σκέψη ή πρόταση μπορούν να επικοινωνούν με την πρόεδρο, κ. Καίτη Βάλλη, στο τηλέφωνο 0412143123. Ακόμη μπορείτε να βρείτε το σύλλογο και στην σελίδα του στο facebook.

Το μήνυμα του Συλλόγου είναι: «Μάθετε στα παιδιά σας τη γλώσσα μας, για να μπορούν να διαβάζουν την ιστορία της Ελλάδας και να καταλαβαίνουν τη συμβολή της στη διαμόρφωση του πολιτισμού».

O Kosmos
fff