Platyrrahos Publishing Επικοινωνία contact

   Ράδιο Γέφυρα  | Ελληνικά Νέα | Κρητικά Νέα | Παροικιακοί Αντίλαλλοι | Όμιλος Κρητικής Παράδοσης | Σύνδεσμοι | Χορηγοί
Paroikiakoi Antilalloi
Radio Gefyra Live

Ξανά στις κάλπες η Αυστραλία;

Δύο δημοψηφίσματα ενόψει - και νέα εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της επόμενης διετίας

Nέος Κόσμος

Γεμάτος κάλπες είναι ο δρόμος για τους πολίτες της Αυστραλίας, οι οποίοι την επόμενη διετία θα κληθούν να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους καθήκοντα τρεις φορές, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Μέσα στο 2017, αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο δημοψηφίσματα: ένα για την επέκταση του δικαιώματος στον γάμο κι ένα για την συνταγματική αναγνώριση των αυτοχθόνων της Αυστραλίας. 

Ο πρωθυπυργός Malcolm Turnbull. Φώτο: AAP/Mick Tsikas

Το μεν δημοψήφισμα για την επέκταση του δικαιώματος στον γάμο, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, έχει εξαγγελθεί για τον Φεβρουάριο του 2017. 

Ωστόσο, η ανακοίνωση αυτή έχει ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις και συζητήσεις που μπορεί να υπονομεύσουν την ίδια την διεξαγωγή του. Αφενός, σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης έχει δηλώσει ότι θα αντιταχθεί στην σχετική νομοθεσία, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να μην καταφέρει να το περάσει από την γερουσία και τελικά το δημοψήφισμα να μην πραγματοποιηθεί. Το επιχείρημα της αντιπολίτευσης, η οποία απηχεί τις απόψεις που εκφράζουν πολλές κοινωνικές ομάδες, είναι ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι μία εξαιρετικά δαπανηρή 

διαδικασία, η οποία, μεταξύ άλλων, θα επιφέρει συνθήκες πόλωσης στην κοινή γνώμη, για ένα ζήτημα που μπορεί να διευθετηθεί εύκολα με μία ανοιχτή ψηφοφορία στη Βουλή, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της σχετικής μεταρρύθμισης. 

Όσο για τον δημοψήφισμα για την αναγνώριση των Αυτοχθόνων, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2017, αλλά μπορεί κι αυτό να μετατεθεί για την επόμενη θητεία της Γερουσίας, αν δεν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. 

Εκτός από τα δημοψηφίσματα,σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση -και προσωπικά για τον πρωθυπουργό- αναμένεται να εξελιχθεί ο καθορισμός ημερομηνίας για τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με έκθεση της Βιβλιοθήκης του Κοινοβουλίου, ο ιδιάζων χαρακτήρας των πρόσφατων διπλών εκλογών, ορίζει ότι οι επόμενες εκλογές για την Βουλή των αντιπροσώπων και την μισή Γερουσία, θα διεξαχθούν μεταξύ 4 Αυγούστου 2018 και 18 Μαΐου 2019. Πρόκειται για ένα διάστημα εννέα μηνών που μοιάζει μεν άπλετο, αλλά δεν είναι. Αν ο Malcolm Turnbull καταφέρει να διατηρηθεί στην ηγεσία μέχρι τότε, η λογική λέει ότι θα επιχειρήσει να αναβάλει το δυνατόν την προσφυγή στις κάλπες για το 2019. Αν εξαντλήσει το περιθώριο όμως, θα αναγκαστεί να μεταθέσει την ημερομηνία κατάθεσης του προϋπολογισμού κατά πολύ περισσότερο από μία εβδομάδα, όπως συνέβη φέτος: είτε θα χρειαστεί να γίνει αυτό πολύ πριν ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία, δημιουργώντας αρκετά οργανωτικά και λογιστικά προβλήματα, είτε να κατατεθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Η πιθανότητα να διεξαχθούν οι εκλογές τον Μάρτιο, όπως συνέβαινε στην δεκαετία του '90, θα σήμαινε σύμπτωσή τους με τις πολιτειακές εκλογές στην Νέα Νότια Ουαλία, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου - δεν υπάρχει προηγούμενο ομοσπονδιακού πρωθυπουργού να ζητά την μετάθεση των πολιτειακών εκλογών. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που οι εκλογές διεξαχθούν στις αρχές Μαρτίου, πάλι ο προϋπολογισμός θα χρειαστεί να μετατεθεί για το δεύτερο μισό του έτους. 

Ένας άλλος παράγοντας που περιπλέκει τα πράγματα είναι το Πάσχα, το οποίο πέφτει στις 21 Απριλίου 2019. Παραδοσιακά, οι κυβερνήσεις αποφεύγουν την σύμπτωση της προεκλογικής εκστρατείας με την πασχαλινή περίοδο. Το ίδιο συμβαίνει και με την περίοδο των διακοπών, που είναι παραδοσιακά ο Ιανουάριος. 

Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι πιθανό να αναγκάσουν το πρωθυπουργικό επιτελείο να αναζητήσει μία ημερομηνία ακόμη νωρίτερα, δηλαδή στα τέλη του 2018, αλλά κι εκεί οι επιλογές είναι περιορισμένες. 

Η ιδανική περίοδος θα ήταν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, αλλά στις 24 Νοεμβρίου 2018 πρόκειται να διεξαχθούν οι πολιτειακές εκλογές της Βικτώριας - και μετά από αυτές ξεκινά η περίοδος των Χριστουγέννων. Επομένως, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες τον Ιούλιο, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 2018, επιλέγοντας μία ημερομηνία που να μην συμπίπτει με τους μεγάλους τελικούς του 'φούτι'. 

Εν μέσω όλων αυτών των αναμετρήσεων, το πραγματικό στοίχημα για τα κόμματα θα είναι να καταφέρουν να συγκεντρώσουν και τα χρήματα που απαιτούνται για την διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας.

O Kosmos