Platyrrahos Publishing Επικοινωνία contact

   Ράδιο Γέφυρα  | Ελληνικά Νέα | Κρητικά Νέα | Παροικιακοί Αντίλαλλοι | Όμιλος Κρητικής Παράδοσης | Σύνδεσμοι | Χορηγοί
Paroikiakoi Antilalloi
Radio Gefyra Live

10 FEB 2017 - 7:05PM

Σε κλοιό καύσωνα η Αυστραλία

Προειδοποιήσεις για καταστροφικές πυρκαγιές και διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, συνοδεύουν το κύμα καύσωνα που πλήττει τις νοτιοανατολικές περιοχές της Αυστραλίας.

By Stergos Kastelloriou

Ο υδράργυρος σε πολλά σημεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ξεπέρασε σήμερα τους 40 βαθμούς Κελσίου, με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας να κάνουν λόγο για περεταίρω άνοδο το Σαββατοκύριακο.

Με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμη και τους 48 βαθμούς Κελσίου, η σημερινή ημέρα είναι σίγουρα η θερμότερη του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Το θερμόμετρο έφτασε τους 38 βαθμούς στο κέντρο της πόλης του Σύδνεϋ, ενώ στα δυτικά προάστια ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 44 βαθμούς.

Στα δυτικά της Νέας Νότιας Ουαλίας στις πόλεις Hay και Ivanhoe η θερμοκρασία έδειξε τους 47 βαθμούς Κελσίου.

Στο ίδιο επίπεδο έφτασε ή θα φτάσει τις επόμενες ώρες η θερμοκρασία και στην πόλη Tarcoola της Νότιας Αυστραλίας.

Ο μετεωρολόγος Andrew Tucker, είπε πως τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών θα συνεχιστούν έως το τέλος του Καλοκαιριού.

"This is certainly one of the hot ones for eastern Australia so temperatures are near records when we go through to the end of the season we are going to see a lot of records being broken."

Συνθήκες καύσωνα και το Σαββατοκύριακο

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και το Σάββατο, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται στους 44 βαθμούς σε περιοχές του δυτικού Σύδνεϋ, και κοντά στους 40 στο κέντρο της πόλης.

Αισθητή θα κάνει την παρουσία του ο καύσωνας και την Κυριακή με το θερμόμετρο να ξεπερνά και πάλι τους 40 βαθμούς.

Πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται από την Δευτέρα και Τρίτη, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται κάτω από τους 30 βαθμούς.

Προειδοποιήσεις και για κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών

Τόσο στη Νέα Νότια Ουαλία, όσο και στη Νότια Αυστραλία έχει τεθεί σε εφαρμογή γενική απαγόρευση ανάματος φωτιάς, υπό τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Μάλιστα ο αρχηγός της Επαρχιακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Shane Fitzsimmons προειδοποίησε τους πολίτες που ζουν κοντά σε δάση να έχουν έτοιμο κάποιο σχέδιο διαφυγής και να παρακολουθούν τακτικά τις ενημερώσεις της υπηρεσίας του, είτε στην ιστοσελίδα που αυτή διατηρεί, είτε με ειδικές εφαρμογές που έχει δημιουργήσει για κινητά τηλέφωνα.

Δοκιμάζεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης

 Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι προσπάθειες των πολιτών να προστατευτούν από τη ζέστη, φέρνει στα όρια του το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Για τον λόγο αυτό και ο υπουργός Ενέργειας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Don Harwin,  ζήτησε από τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος μεταξύ 3:30 με 6:30 το απόγευμα σήμερα.

Την ώρα αυτή πολλοί άνθρωποι θα έχουν επιστρέψει από τις εργασίες τους αναζητώντας μια ανάσα δροσιάς στο σπίτι.

Την ώρα αυτή και έως τις 6 και μισή το απόγευμα θεωρούν οι αρχές πως η κατανάλωση ρεύματος θα αυξηθεί κατά 50%, σε περιοχές όπως το δυτικό Σύδνεϋ, όπου έχουμε και το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα.

Αυτό, λοιπόν, που συμβουλεύει ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο κύριος Don Harwin, είναι να αυξήσουμε την θερμοκρασία του κλιματιστικού μας στους 26 βαθμούς, σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε την κατανάλωση ρεύματος.

Επιπλέον ζήτησε να σβήνουμε τα φώτα και να απενεργοποιούμε τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν είναι σε χρήση.

Στον… φούρνο και άλλες πολιτείες

Το κύμα καύσωνα δεν περιορίζεται μόνο στη Νέα Νότια Αυστραλία.

Υψηλές θερμοκρασίες έχουμε στην Περιοχή Αυστραλιανής Πρωτεύουσας, τη Νότια Αυστραλία,πόλεις που βρίσκονται στα βόρεια της Βικτώριας  και το Κουήνσλαντ.

Στην Καμπέρα, συγκεκριμένα, το θερμόμετρο έφτασε τους 41 βαθμούς, στα βόρεια της Βικτώριας από 43 έως 46 βαθμούς και στη Νότια Αυστραλία μεταξύ 39 και 40 βαθμών.

Στο Κούηνσλαντ σήμερα η θερμοκρασία έφτασε τους 32 βαθμούς Κελσίου, αύριο τους 36, ενώ την Κυριακή θα αγγίξει τους 39 βαθμούς.

«Συσκότιση» στη Νότια Αυστραλία

Τουλάχιστον 90 χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Νότια Αυστραλία, εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης που προκάλεσε το κύμα καύσωνα.

Ο υπουργός Ενέργειας της πολιτείας, ο ομογενής Τομ Κουτσαντώνης, σε χθεσινές του δηλώσεις είπε πως το πρόβλημα με τις διακοπές ρεύματος δεν θα περιοριστεί μόνο στη δική του πολιτεία.

Είδος προς… εξαφάνιση οι ανεμιστήρες

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε όσους έτρεξαν σήμερα σε κάποιο πολυκατάστημα για να προμηθευτούν ανεμιστήρες.

Πολλά καταστήματα έχουν ήδη ξεπουλήσει ανάλογο εμπόρευμα εδώ και εβδομάδες και οι λιγοστοί ανεμιστήρες που έχουν μείνει στα ράφια των καταστημάτων πωλούνται σε υψηλές τιμές, εξαιτίας και της ζήτησης που υπάρχει.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, να παραμένουν σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός και να μένουν μακριά από βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, είναι μερικές από τις συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί στις περιπτώσεις καύσωνα.

Στην σημασία που έχει για τον οργανισμό μας η συχνή ενυδάτωση στάθηκε ο Γιώργος Αμπουγιάννη, εφιστώντας την προσοχή στους καρδιοπαθείς και νεφροπαθείς.

Ειδική μέριμνα, σύμφωνα με τον γιατρό Αμπουγιάννη πρέπει να δείχνουμε στα βρέφη και τους ηλικιωμένους, ειδικότερα σε εκείνους που έχουν διανοητικά προβλήματα ή κάποια μορφή άνοιας.

 

O Kosmos