Platyrrahos Publishing Επικοινωνία contact

   Ράδιο Γέφυρα  | Ελληνικά Νέα | Κρητικά Νέα | Παροικιακοί Αντίλαλλοι | Όμιλος Κρητικής Παράδοσης | Σύνδεσμοι | Χορηγοί
Radio Gefyra Live

Το τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, δαπάνες, αποτελεσματικότερο κράτος έχει θετικό κοινωνικό πρόσημο, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λ. Αυγενάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στη ΔΕΘ ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, αποτελεσματικότερο κράτος και αυτά έχουν σαφές θετικό κοινωνικό πρόσημο», είπε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.

Επανέλαβε το αίτημα της ΝΔ για εκλογές υπογραμμίζοντας ότι «ζητούμε εκλογές επιτακτικά, διότι πιστεύουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τον τόπο» και προσέθεσε: «Είναι επικίνδυνη για τον τόπο, όχι απλά διότι δεν έχει τη δυνατότητα να βάλει την οικονομία σε μια τροχιά ανάκαμψης, αλλά και διότι υπονομεύει τους ίδιους τους δημοκρατικούς μας θεσμούς».

Ο κ. Αυγενάκης εκτιμά ότι ο κύκλος της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε και τονίζει ότι «ο κ. Τσίπρας όσο γαντζωμένος είναι στην εξουσία, άλλο τόσο θέλει να δραπετεύσει από αυτή. Αυτό το διπολισμό Τσίπρα πληρώνουμε ως χώρα».

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες δηλώνει ότι η ΝΔ επιδιώκει την αυτοδυναμία αλλά «και τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για τη δημιουργία όσο το δυνατό πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Τέλος σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις και τη δυναμική της ΝΔ τονίζει «ότι κάθε μέρα ολοένα και περισσότεροι πολίτες έρχονται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη διότι βλέπουν στα μάτια του έναν ευθύ πολιτικό, με πυγμή και όραμα, ο οποίος επιδιώκει να εργαστεί για τους πολλούς και όχι για τις ελίτ».

Ακολουθεί η συνέντευξη του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο και τη Φωτεινή Γιαννούλη:

-Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μιλούν για απουσία του κοινωνικού κράτους από τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι απαντάτε;

Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, αποτελεσματικότερο κράτος και αυτά έχουν σαφές θετικό κοινωνικό πρόσημο. Στηρίζονται όμως πάνω από όλα σε μια Συμφωνία Αλήθειας, σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης. Η δική μας πρόταση έχει μια σαφή ιδεολογική αφετηρία η οποία στηρίζεται στην αναδιανομή του πλούτου και όχι στην αναδιανομή της μιζέριας της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου. Μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές για όλους. Και μόνο ένα ισχυρό, αλλά και αποτελεσματικό κράτος, απαλλαγμένο από τα βαρίδια της πελατειακής λογικής και της διαφθοράς, μπορεί να διευκολύνει την όσον το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου.

-Η «συμφωνία αλήθειας» είναι αρκετή για να πείσει τους πολίτες;

Η Συμφωνία Αλήθειας είναι το εργαλείο για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η συμφωνία αλήθειας δεν είναι υποσχέσεις. Είναι σαφείς, μετρημένοι και επιτεύξιμοι στόχοι. Είναι ένας οδικός χάρτης για να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που δουλεύει ξανά, για να κερδίσουμε τον έλεγχο της ζωής μας, για να φέρουμε ξανά την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση στην Πατρίδα μας.

Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας: πολίτες και πολιτικοί. Μια τέτοια σχέση μόνο αν βασίζεται στην ειλικρίνεια, τον ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα μπορεί να χτιστεί. Αυτή είναι η έννοια της Συμφωνίας Αλήθειας που προτείνουμε. Ανάμεσα σε έναν υπεύθυνο πολιτικό φορέα και έναν λαό που έχει ανάγκη την αλήθεια. Η συμφωνία αλήθειας δεν είναι ένα ευφυολόγημα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένα «ευαγγέλιο» ανάμεσα στο υπεύθυνο πολιτικό σύστημα και στους υπεύθυνους πολίτες, τους συνεργάτες στον κοινό στόχο.

-Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για μείωση φόρων. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα το δεχθούν οι δανειστές;

Να ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι οι δανειστές δεν επιβάλλουν φόρους, η κυβέρνηση τους επιβάλλει. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε με απόλυτη σαφήνεια, τους φορολογικούς συντελεστές που θέλουμε να μειώσουμε από τη στιγμή που θα γίνουμε κυβέρνηση. Κοστολογήσαμε το ύψος αυτών των παρεμβάσεων και με απόλυτη ειλικρίνεια, αναφερθήκαμε στην ανάγκη να υπάρχουν συγκεκριμένα ισοδύναμα μέτρα περικοπής δαπανών, τα οποία προσδιορίσαμε με απόλυτη ακρίβεια. Κατά συνέπεια, το σχέδιο το οποίο προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο.

Τίποτα από αυτά που είπαμε δεν είναι στον αέρα. Θα μπορούσαμε να είμαστε πιο τολμηροί στις φορολογικές περικοπές. Γιατί δεν μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 50%; Γιατί μόνο 30%; Περισσότερο δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε, διότι δεν έχουμε ισόποσα μέτρα περικοπής δαπανών.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας. Υπάρχει τεράστιο κενό αξιοπιστίας σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Και ο πρώτος υπεύθυνος για αυτό το κενό αξιοπιστίας είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και η παρέα του, με τους καταστροφικούς τους χειρισμούς. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί και δεν έχει αξιοπιστία να διαπραγματευτεί το παραμικρό, διότι πολύ απλά οι Ευρωπαίοι δεν τον πιστεύουν, όπως δεν τον πιστεύουν εξάλλου και οι Έλληνες πολίτες.

-Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρωτιά της ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν ότι η ΝΔ δεν εισπράττει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το εξηγείτε;

Η μεγάλη ανατροπή που έχει συμβεί στην δυναμική της ΝΔ στην κοινωνία και την κατρακύλα ΣΥΡΙΖΑ έχει συντελεστεί αφενός από την απομάκρυνση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από τους κόλπους του και αφετέρου από την συσπείρωση ψηφοφόρων απ΄ όλες τις πολιτικές πτέρυγες στη ΝΔ. Και πέραν αυτού, η ΝΔ προκρίνει την αξιοπιστία, την ειλικρίνεια και την αλήθεια σε αντιδιαστολή με την ακατάσχετη υποσχεσιολογία Τσίπρα. Να είστε σίγουροι ότι κάθε μέρα ολοένα και περισσότεροι πολίτες έρχονται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη διότι βλέπουν στα μάτια του έναν ευθύ πολιτικό, με πυγμή και όραμα, ο οποίος επιδιώκει να εργαστεί για τους πολλούς και όχι για τις ελίτ. Αυτή η τάση καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις: στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 29,6%, έναντι 27,4% του Αλέξη Τσίπρα.

-Είπατε ότι αν το ΣτΕ βγάλει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, θα πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές. Γιατί; Μήπως είναι ένα σενάριο το οποίο θα επεδίωκε και η κυβέρνηση;

Δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Οι τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης Τσίπρα- Παππά- Καμμένου στο θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες είναι ολοφάνερες στα μάτια των πολιτών. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έχει ήδη απαξιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων: το 56,3% κρίνει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού αρνητικά ή μάλλον αρνητικά και το 71,1% επιθυμεί να βρεθεί τρόπος να μην κλείσουν τα κανάλια που δεν πήραν άδεια. Η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, έχει εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας αυτού του διαγωνισμού, με βάση και τις πρόσφατες νομολογίες του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά δεν πρόκειται να παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη όπως ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας όσο γαντζωμένος είναι στην εξουσία, άλλο τόσο θέλει να δραπετεύσει από αυτή. Αυτό το διπολισμό Τσίπρα πληρώνουμε ως χώρα.

-Η επιτροπή που έλεγξε τα Πόθεν Έσχες των υπερθεματιστών έχει πολιτικές ή ποινικές ευθύνες;

Πράγματι, εγείρονται πολύ ουσιαστικά ζητήματα όσον αφορά στον έλεγχο των πόθεν έσχες των προσωρινών υπερθεματιστών. Ως ΝΔ καταθέσαμε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το σκάνδαλο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, καθώς η Πενταμελής Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού παραβίασε το καθήκον της. Πέραν αυτών, ο διαγωνισμός αυτός είναι συνολικά έωλος. Εμείς έχουμε πει ότι θα καταργήσουμε τον νόμο Παππά, θα επιστρέψουμε την αρμοδιότητα για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αλλά και για τη χορήγηση των αδειών, στο ΕΣΡ, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή. Και, επί δικών μας ημερών, δεν πρόκειται να υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στα κανάλια, τα οποία θα εκπέμπουν στη χώρα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο ολιγοπώλιο στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, το οποίο -το ίδιο το ολιγοπώλιο- έχει μέσα του το σπέρμα της διαπλοκής.

-Θα φτάσει ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι το 2019 όπως υποστηρίζει;

Το θέλει πολύ αλλά ευτυχώς για την πατρίδα, ο κύκλος της κυβέρνησής του ολοκληρώθηκε. Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα, του αρχιερέα του πλέον τοξικού και χυδαίου λαϊκισμού στη χώρα. Την ίδια ώρα η χώρα καταρρέει από την ωμή εξουσία τους, ενώ οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια γενναία αλλαγή συσχετισμών στην κοινωνία υπέρ της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη και βέβαια την όλο και βαθύτερη κρίση πολιτικής νομιμοποίησης της σημερινής κυβέρνησης. Μην ξεχνάτε ότι η ΝΔ ξεκίνησε με -8 μονάδες και σήμερα βρίσκεται σταθερά στις +10. Όσα τεχνάσματα κι αν κάνουν τώρα πια οι κ.κ. Τσίπρας- Καμμένος, ο κύκλος της κυβέρνησής τους ολοκληρώθηκε. Έχουν «μολύνει» ανεπανόρθωτα το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία δεν τους ανέχεται άλλο.

-Η ΝΔ ζητάει εκλογές εδώ και πέντε μήνες. Μήπως το ζητήσατε πρόωρα και τώρα κινδυνεύει να καεί;

Η ΝΔ ζητά εκλογές, και να ξέρετε είναι πατριωτικό μας καθήκον να ζητάμε εκλογές με τον πιο επιτακτικό τρόπο. Δεν είμαστε μόνο εμείς που ζητάμε εκλογές. Είναι οι Έλληνες πολίτες που θέλουν ν΄ απαλλαγούν από τη χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών, που γυρίζει τη χώρα δεκαετίες πίσω. Ένας τρόπος υπάρχει ο λαός να πάρει τη Δημοκρατία στα χέρια του. Και αυτός είναι η προσφυγή στις κάλπες. Εμείς ζητούμε εκλογές επιτακτικά, διότι πιστεύουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τον τόπο. Και είναι επικίνδυνη για τον τόπο, όχι απλά διότι δεν έχει τη δυνατότητα να βάλει την οικονομία σε μια τροχιά ανάκαμψης, αλλά και διότι υπονομεύει τους ίδιους τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

-Η ΝΔ είναι σήμερα έτοιμη να κυβερνήσει;

Η ΝΔ είναι πανέτοιμη να κυβερνήσει με τις υγιείς και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου. Ζητάμε μια ισχυρή πολιτική εντολή για μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα των πεδίων δημόσιας πολιτικής. Θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως έχει πει και ο πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκουμε να είναι αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία και θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για τη δημιουργία όσο το δυνατό πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή.

O Kosmos