Platyrrahos Publishing Επικοινωνία contact

   Ράδιο Γέφυρα  | Ελληνικά Νέα | Κρητικά Νέα | Παροικιακοί Αντίλαλλοι | Όμιλος Κρητικής Παράδοσης | Σύνδεσμοι | Χορηγοί
Ellinika Nea
Radio Gefyra Live

Συμφωνία για νέα ατζέντα

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντήθηκαν σήμερα σε μια άτυπη Σύνοδο Κορυφής χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας, συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους με στόχο να δοθεί μια νέα πνοή στην ΕΕ, έως τον Μάρτιο του 2017.

Όπως ανέφερε "συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη έχει περιέλθει μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, σε μια κρίσιμη καμπή, ενώ εξαιτίας των άλλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, πρέπει όλοι μαζί να συμφωνήσουμε σε μια ατζέντα, πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα εργασιών προκειμένου να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα αντίστοιχα ζητήματα έως την 60η επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης".

Η ίδια επισήμανε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην παράτυπη μετανάστευση κι ότι πρέπει να εξερευνηθούν νέες συμφωνίες με τους εταίρους όπως και με την Τουρκία. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση τόνισε ότι στόχος είναι να σταματήσει ή να μειωθεί η ροή μεταναστών και προσφύγων, να ισχύσουν τα συμφωνηθέντα με την Τουρκία και να διερευνηθούν οι δυνατότητες συμφωνιών και με άλλες χώρες - εταίρους όπως η Τουρκία.

Για την εσωτερική ασφάλεια σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη συνεργασία σε πολλούς τομείς όπως η άμυνα.

Παραδέχτηκε ότι «δεν τηρούμε επακρώς την υπόσχεση στους λαούς για ευημερία» και υπογράμμισε τη μεγάλη ανεργία.

Ολάντ: Να ενισχύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα

Από  την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι η άτυπη Σύνοδος της Μπρατισλάβας έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

Η Ευρώπη, είπε, παράλληλα με τον σεβασμό στο δικαίωμα του ασύλου, πρέπει να αναλάβει καθήκοντα για την καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης και για την προστασία των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 ηγετών στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, έγραψε στο twitter ότι “έχουμε μια πρόταση για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της ΕΕ".

Ποσό 108 εκατ. ευρώ χορηγούν οι Βρυξέλλες στη Βουλγαρία 

Αξιζει να αναφερθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να χορηγήσει στη Βουλγαρία κατεπείγουσα βοήθεια ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου η χώρα να προστατεύσει τα σύνορά της, καθώς αυξάνονται οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει να το δούμε όχι ως σημαντικό πρόβλημα για τη Βουλγαρία αλλά ως πρόβλημα της ΕΕ. Η Βουλγαρία δεν είναι μόνη" είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής στην Μπρατισλάβα.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η οικονομική στήριξη της ΕΕ προς τη Σόφια ενδέχεται να αυξηθεί στα 160 εκατομμύρια, όπως έχει ζητήσει η βουλγαρική κυβέρνηση.

Όρμπαν: Θα κάνω τα πάντα να αλλάξω την αυτοκαταστροφική μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης 

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υποστήριξε ότι η έλλειψη ενός συγκεκριμένου ορίου στον αριθμό των μεταναστών που δέχεται η Γερμανία οδηγεί στη δημιουργία ενός "φαινομένου αναρρόφησης" που προσελκύει μετανάστες.

"Κάτι πρέπει να γίνει για αυτό", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Όρμπαν, εάν η Γερμανία δεν θέσει ένα όριο στον αριθμό των μεταναστών που είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει, θα συνεχίσουν να προσελκύονται μεγάλες μάζες ανθρώπων στην Ευρώπη. Μάλιστα είπε ξεκάθαρα ότι η άτυπη Σύνοδος απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες και ανακοίνωσε ότι στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη θα κάνει τα πάντα να αλλάξει την "αυτοκαταστροφική και αφελή μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης".

 

O Kosmos