Platyrrahos Publishing Επικοινωνία contact

   Ράδιο Γέφυρα  | Ελληνικά Νέα | Κρητικά Νέα | Παροικιακοί Αντίλαλλοι | Όμιλος Κρητικής Παράδοσης | Σύνδεσμοι | Χορηγοί
Ellinika Nea
Radio Gefyra Live

Πήγαν να κοροϊδέψουν το Eurogroup αλλά τους τσάκωσε ο Ισπανός

Γι’ αυτό δεν πήραν τη δόση των 2,8 δις

Ούτε Σόιμπλε ούτε τίποτα -Ο Ισπανός Ντε Γκουίιντος τους τσάκωσε να κάνουν το εξής:

Στις 17 Ιουνίου ο ESM τους έδωσε 1,8 από τη δόση των 7,5 δις για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που τότε είχαν φτάσει στα 7,237 δις ευρώ με τη λογική αποπληρώστε τα άμεσα και μη δημιουργήσετε νέα χρέη ώστε σταδιακά να μειωθούν τα 7,237 δις (ο στόχος ήταν μείωση 3,5 το 2017 και 2017). 

Οι κουτοπόνηροι Τσίπρας-Τσακαλώτος αφενός καθυστέρησαν τις αποπληρωμές προς τους ιδιώτες ώστε να φαίνεται σε όλο το τετράμηνο ότι αποπληρώνουν οφειλές και αφετέρου… …στο διάστημα αυτό δημιούργησαν νέα χρέη (που δεν προβλέπονταν) αφού αντί να πληρώνουν με τα έσοδα του κράτους τις νέες οφειλές (που δημιουργήθηκαν στο 4μηνο) πήγαιναν τα χρήματα σε άλλες ανάγκες (μισθούς κ,.λπ.). 

Αποτέλεσμα της κουτοπονηριάς ήταν ο Ισπανός να δει ότι ενώ πήραν 1,8 δις για μείωση ληξιπρόθεσμων χρησιμοποίησαν μόνο τα 1.443 δις και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν μειωθεί μόνο κατά 1,010 δις ευρώ (αφού στο 4μηνο δημιούργησαν νέα χρέη 400 εκ), ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων είχαν αυξηθεί κατά 35 εκατ. ευρώ…

Ουσιαστικά μετά την παρατήρηση του Ισπανού το Eurogroup είδε αυτό που ο Τσακαλώτος νόμιζε ότι δεν θα έβλεπε: Πως ενώ πήραν 1,8 δις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυτά μειώθηκαν μόνο κατά 1 δις… Μετά από όλα αυτά εσείς θα τους δίνατε άλλα 2,8 δις;

Διαβάστε και τις ειδήσεις να γελάσετε με τους κουτοπόνηρους και με τα παπαγαλάκια που λένε ότι για όλα φταίει η γραφειοκρατία και οι φορείς που αποπλήρωναν αργά τα χρέη: Αποκάλυψη για το Eurogroup: Το ελληνικό «αυτογκόλ» με τα 1,7 δισ. ευρώ

Αποστολή στο Λουξεμβούργο, Θάνος Αθανασίου

Στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας,την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που διαχειρίζονται τα στοιχεία των πληρωμών των χρεών του δημοσίου προς το εσωτερικό και τις πολιτικές διαθέσεις ορισμένων κρατών μελών που «περίμεναν τη χώρα στη γωνία», σκόνταψε η εκταμίευση των χρημάτων για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα πήρε μια πολιτική ευλογία, αλλά όχι λεφτά, του στυλ «αναγνωρίζουμε ότι αξίζετε τα 1,1 δισ. που ήταν συνδεδεμένα με τα προαπαιτούμενα», αλλά πρέπει να λήξει τα τεχνικά της προβλήματα, αν μαζί με αυτά θέλει να πάρει και τα 1,7 δισ. που συνδέονται με το «16ο προαπαιτούμενο» – τις πληρωμές των λεγόμενων arrears.

Στην πράξη το μόνο που αποφασίστηκε στο eurogroup του Λουξεμβούργου ήταν ότι «σε γενικές γραμμές η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε», πως «θα ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα» και πως οι όποιες εκταμιεύσεις θα εγκριθούν στις 24 Οκτωβρίου από το διοικητικό συμβούλιο του ESM.

Στην πράξη την εντατική προετοιμασία Τσακαλώτου – Χουλιαράκη σταμάτησε η ανικανότητα του σχετικών υπηρεσιών να δώσουν στους 19 υπουργούς, το λογιστικό φύλο με την εκκαθάριση των πληρωμών του κράτους για χρέη σε ιδιώτες για το μήνα Σεπτέμβριο, ο οποίος αφενός έχει τελειώσει εδώ και 10 μέρες, αφετέρου οι πάντες γνώριζαν ότι οι πληρωμές των arrears ήταν το «16ο προαπαιτούμενο».

Έτσι λοιπόν, όταν μια σειρά από χώρες, διαβάσαν, πέρα από τον τίτλο και το περιεχόμενο της θετικής κατά τα άλλα έκθεσης της Κομισιόν για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, κατάλαβαν ότι αφενός η ολοκλήρωση δεν ήταν 100%, αλλά 95% (όπως ρητά εξήγησε ο Πιέρ Μοσκοβισί), αλλά και πως τα στοιχεία για τα arrears ήταν «gross και όχι net» – ήταν δηλαδή ακαθάριστα, πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος μπορεί να πλήρωνε δημιουργώντας νέα χρέη και όχι χρησιμοποιώντας τα 1,8 δισ. που έλαβε τον Ιούλιο για αυτό το σκοπό.

Ο πρώτος που αντέδρασε έντονα ήταν ο Ισπανός υπουργός Ντε Γκουίντος και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες χώρες. Στην αρχή οι 4 χώρες, με την Ισπανία μπροστά, δεν θέλανε καμία πολιτική έγκριση στο Λουξεμβούργο για κανένα ποσό. Επεδίωξαν μάλιστα σκληρή ανακοίνωση που θα μιλούσε για περιθώριο 2 εβδομάδων, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ όμως να καταφέρνει στο τέλος να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Έτσι λοιπόν η Ελλάδα έχει 2 εβδομάδες καιρό, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ESM – EWG για να φέρει τα καθαρά στοιχεία των πληρωμών των arrears. Μέχρι τότε δεν προβλέπεται να πάρει κανένα ποσό – κάτι που δεν ενοχλεί το υπουργείο Οικονομικών.

Αντιθέτως, όταν λήξει η τεχνική αυτή λεπτομέρεια, το σύνολο των 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν μετά από τις σχετικές συνεδριάσεις – που σημειωτέον αν ήμασταν έτοιμοι, ή κανείς δεν εντόπιζε το λάθος θα γίνονταν σήμερα (EWG) και αύριο (ΔΣ ESM).

Ως εκ τούτου η πολιτική έγκριση των 1,1 δισ. δεν αποτελεί ούτε «σπάσιμο της δόσης», ούτε κάποιου άλλου είδους εξαιρετική εξέλιξη, αλλά μόνο την προσπάθεια των φίλων της Ελλάδας στο eurogroup να βγάλουν μια ήπια ανακοίνωση.

[Θαυμάστε προπαγάνδα από Χατζηνικολάου ->] Η γενική αίσθηση παραμένει ότι ο Ευ. Τσακαλώτος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο υπουργείο του, αλλά σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, πολλοί είναι αυτοί που του βάζουν τρικλοποδιές. Οι εταίροι της χώρας έχουν διαμηνύσει ότι αυτό δεν κάνει καλό στην ελληνική υπόθεση, έλαβαν όμως την απάντηση ότι πρέπει σίγουρα να μεσολαβήσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το eurogroup δε συζήτησε για το ελληνικό χρέος: «Δεν θα ανοίγουμε αυτό το θέμα κάθε μήνα», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πηγή: real.gr

Γιατί «κόλλησε» η δόση -Πώς καταλήξαμε να πάρουμε μόνο 1,1 από τα 2,8 δισ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με τον… αραμπά γίνονται οι πληρωμές των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες και αυτό δεν άρεσε ιδιαιτέρως στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι είναι πασιφανές ότι δεν πρόκειται να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή του Έλληνα ομολόγου τους.

Μια από τις βασικές παραδοχές του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η ταχεία εξόφληση των χρεών που έχει σωρεύσει το Δημόσιο έναντι των ιδιωτών- συνολικού ύψους 6,262 δις ευρώ- και αυτό αποτυπώνεται σε κάθε επίσημο έγγραφο και ανάλυση της Κομισιόν. Αυτό ακριβώς ανέφερε το σκεπτικό της απόφασης του Eurogroup το Μάιο και ως εκ τούτου, κάθε καθυστέρηση, κάθε «σκιά» δημιουργεί και θα δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην εγκυρότητα των υπολογισμών/ εκτιμήσεων της Κομισιόν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη στάση των υπολοίπων κρατών- μελών απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και σχεδόν όλο το ευρωπαϊκό «στρατόπεδο» βρίσκονταν στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ, εκφράστηκε από την ελληνική πλευρά σχεδόν επισήμως η πεποίθηση ότι τη Δευτέρα στο Eurogroup θα δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση των 2,8 δις ευρώ, καθώς τα προαπαιτούμενα είχαν καλυφθεί. Ανάλογη πεποίθηση εξέφρασε πριν μπει στην αίθουσα του Eurogroup και ο Πιερ Μοσκοβισί, προσεγγίζοντας το θέμα με πολιτικούς όρους, παρά το ότι από τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαινόταν ότι κάτι πάει να «στραβώσει».  Τελικά η απόφαση για «σπάσιμο» της υποδόσης έφερε μάλλον αμηχανία στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς μπορεί αυτή η μικρή (;) καθυστέρηση να μη δημιουργεί ταμειακό πρόβλημα λόγω των περιορισμένων δανειακών αναγκών, αλλά αφενός δημιουργεί επικοινωνιακό άρα πολιτικό πρόβλημα αφετέρου επιτείνει τον εκνευρισμό στην αγορά που περιμένει μέρα με τη μέρα το «ζεστό» χρήμα.

Πώς προέκυψε η διχοτόμηση της δόσης; Στις 17 Ιουνίου ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, ύψους 7,5 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 δις ευρώ πήγαν για να καλύψουν τις άμεσες δανειακές υποχρεώσεις (κυρίως τα ομόλογα της ΕΚΤ) και τα υπόλοιπα 1,8 δις ευρώ για να εξοφληθεί ένα μέρος από το stock των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που τότε είχαν φτάσει στα 7,237 δις ευρώΗ απόφαση του Eurogroup του Μαίου όριζε ότι για να δοθεί η δεύτερη υποδόση των 2,8 δις ευρώ θα έπρεπε να καλυφθούν τα γνωστά 15 προαπαιτούμενα αλλά και να υπάρξει θετική έκθεση για την πορεία εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου. Εδώ ακριβώς «στράβωσε» το πράγμα, καθώς η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία έβαλε και πάλι το… χεράκι της.

Στις 23 Ιουνίου, δηλαδή 6 ημέρες μετά από την απόφαση του ESM, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υπογράφει την Απόφαση, με βάση την οποία ορίζεται η διαδικασία για το πώς ακριβώς θα γίνει η σταδιακή εξόφληση οφειλών ύψους 3,5 δις ευρώ το 2016 και άλλων 2 δις ευρώ το 2017. Η Απόφαση δημοσιεύεται στο ΦΕΚ στις 29 Ιουνίου, δηλαδή 6 ημέρες μετά από την υπογραφή της και 12 ημέρες μετά από την απόφαση του ESM.

Το ΓΛΚ κινείται σχετικά γρήγορα και προλαβαίνει μέσα στον Ιούλιο να εγκρίνει κονδύλι 1,719 δις ευρώ και τον Αύγουστο άλλα 282 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά στο δίμηνο 2,001 δις ευρώ. Σε ένα déjà vu των όσων είχαμε βιώσει στην προηγούμενη απόπειρα του Δημοσίου να εξοφλήσει τους ιδιώτες επί κυβέρνησης Σαμαρά, οι φορείς που πρέπει να πληρώσουν προχωράνε με ρυθμούς… χελώνας κι έτσι στο τέλος Αυγούστου είχαν «καταφέρει» να πληρώσουν 1,354 δις ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλα 88 εκατ. ευρώ (!) για εκκρεμείς επιστροφές φόρων, δηλαδή συνολικά 1,443 δις ευρώ.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που προφανώς πήραν στα χέρια τους και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, δείχνουν, όμως, ότι ως το τέλος Αυγούστου το stock των οφειλών είχε μειωθεί κατά μόλις 1,010 δις ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων είχαν αυξηθεί κατά 35 εκατ. ευρώ , κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι όσο οι φορείς «κολυμπούσαν» στη γραφειοκρατία τους, «γεννιούνταν» νέα χρέη.

Το μόνο παρήγορο- για το οικονομικό επιτελείο- είναι ότι οι τελευταίοι μήνες του έτους δεν έχουν σοβαρές δανειακές υποχρεώσεις, άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να προκληθεί «ασφυξία» στα δημόσια οικονομικά. Ωστόσο, όσο καθυστερεί η διοχέτευση ρευστού στην αγορά, τόσο θα αυξάνεται ο κίνδυνος αύξησης των χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργώντας πρόβλημα και στον Προϋπολογισμό και στους δείκτες του ΑΕΠ.

O Kosmos