Platyrrahos Publishing Επικοινωνία contact

   Ράδιο Γέφυρα  | Ελληνικά Νέα | Κρητικά Νέα | Παροικιακοί Αντίλαλλοι | Όμιλος Κρητικής Παράδοσης | Σύνδεσμοι | Χορηγοί
Ellinika Nea
Radio Gefyra Live

Ολοκληρώνεται σήμερα

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: «Αυλαία» με την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής

Πρώτο Θέμα

Ολοκληρώνεται σήμερα το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. 

Ένα συνέδριο που ψάχνει να βρει ταυτότητα, προσανατολισμό και νόημα, σε συνθήκες δύσκολης διακυβέρνησης και με πολιτικές που δοκιμάζονται και αμφισβητούνται ρίχνει σήμερα αυλαία. 

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσιπρας προσήλθε να ψηφίσει πριν από λίγο και εν συνεχεία είχε σύντομη κουβέντα με συνέδρους που βρίσκονταν κι εκείνοι στις κάλπες εκείνη την ώρα.

Οι υποψήφιοι για την ΚΕ ειναι 419 και θα εκλεγούν 151. Ο κάθε σύνεδρος έχει δικαίωμα να βάλει μέχρι 45 σταυρούς. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή μπαίνουν μέχρι 2 σταυροί.

Οι ψηφοφορίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα και εν συνεχεία θα γίνει η καταμέτρηση. Μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει περίπου 1.450 σύνεδροι, δηλαδή σχεδόν οι μισοί.

Χτες ψηφίστηκε η Πολιτική Απόφαση και οι Θέσεις. Από τις δέκα το πρωί και μέχρι τις πέντε το απόγευμα οι σύνεδροι θα ψηφίσουν τους εκλεκτούς του κόμματος. 

Κάποιοι υπουργοί όπως οι κύριοι Παναγιώτης Κουρουμπλής και Παύλος Πολάκης αλλά και άλλοι βρίσκονται στο χώρο παρακολουθώντας την διαδικασία. 

Ο κύριος Πολάκης μάλιστα προτίμησε να κάτσει στα «ορεινά», συζητώντας με συντρόφισσές του. 

Στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές και εταίρους για άμεση ρύθμιση του χρέους επέμεινε χθες με δραματικούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στο εσωτερικό μέτωπο κατήγγειλε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μιντιακό πραξικόπημα για την πτώση της κυβέρνησής του, με αιχμή το θέμα των καναλιών, αλλά διαμήνυσε ότι ο νόμος για το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα εφαρμοστεί και ζήτησε να σταματήσουν οι πιέσεις προς τους δικαστές. Παράλληλα ο πρωθυπουργός, παραδεχόμενος μεν ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή, διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.


Μιλώντας ο κ. Τσίπρας για την υπόθεση του χρέους, ήταν εμφανής η αγωνία του για τη στάση των εταίρων.

Επιχείρησε να δώσει την αίσθηση της σύντομης εξόδου από την κρίση, εκτιμώντας ότι η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη, έστω και μικρή, όμως ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι απλώς να ανακάμψει η οικονομία, αλλά να απογειωθεί. Για το λόγο αυτό η ρύθμιση του χρέους πρέπει να γίνει τώρα, αφού, σύμφωνα με την αφήγηση του πρωθυπουργού, αφενός η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και άρα το ίδιο πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά, και αφετέρου ο χρόνος της απόφασης  έχει την ίδια σημασία, όση και το περιεχόμενο της λύσης.

«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τη δύσκολη συμφωνία και το ίδιο περιμένουμε να τηρήσουν τη συμφωνία και οι δανειστές. Παρελκύσεις, καθυστερήσεις δεν θα ανεχθούμε. Έχουμε ισχυρές συμμαχίες, αυτοί που επιδιώκουν αναβολές αισθάνονται πια μόνοι» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να ρυθμιστεί όχι μόνο ηθικά απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και για το συμφέρον της Ευρώπης».

«Ο χρόνος επίλυσης ενός προβλήματος είναι εξίσου σημαντικός και με το περιεχόμενο της λύσης» τόνισε και εξήγησε: «Μας λένε καλοπροαίρετα μήπως βάζετε ψηλά τον πήχη και μας ζητούν να περιμένουμε τις γερμανικές εκλογές. Η βιασύνη μας δεν έχει να κάνει με την «εσωτερική κουζίνα», αλλά γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο ζήτημα».

Επικαλέστηκε δε τα λάθη της Ευρώπης σε οικονομικό και προσφυγικό πρόβλημα, που έχουν οδηγήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες: «Οι εταίροι μας στην Ευρώπη έχουν αντιμετωπίσει τις κρίσεις, την οικονομική και προσφυγική, με καθυστέρηση και αμηχανία. Και τις επιπτώσεις της καθυστέρησης τις βιώνει σήμερα η Ευρώπη, με την άνοδο ακραίων δυνάμεων,  που απειλούν πολλές χώρες με αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση. Άρα τώρα είναι η κρίσιμη ώρα, γιατί η λύση έχει να κάνει και με την Ευρώπη, η διαρκής μετάθεση οδηγεί σε αποτυχίες, αλλά και τραγωδίες ολόκληρη την Ευρώπη»

O Kosmos